Ryby to nieocenione źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Powinniśmy jeść je jak najczęściej, ponieważ są nie tylko bardzo zdrowe, ale i pysznie smakują. Możną je przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Oczywiście przy przygotowywaniu dań rybnych musimy przestrzegać kilku ważnych zasad, gdyż ryba to bardzo delikatne mięso i niesamowicie łatwo zepsuć jej smak. Jest jednocześnie bardzo szybka w obróbce i daje wręcz nieograniczone możliwości przyrządzania. Można ją jeść na surowo, gotować, piec, grillować oraz smażyć. Łatwo nadać jej ulubiony aromat poprzez dodatek przypraw i ziół. Odpowiednio przygotowana z pewnością zaspokoi każde kubki smakowe. Jeśli dobrze wyważymy smaki nawet dzieci chętnie sięgną po dania z ryby.

Ryby stanowią świetną alternatywę dla mięsa. Są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego warto je jeść zamiast mięsa zwierzęcego co najmniej kilka razy w tygodniu. Ryba to także bogactwo bardzo zdrowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezwykle cennego kwasu omega-3. Dzięki tym wartościom odżywczym ryba ma pozytywny wpływ na wzrok oraz układ krążenia. Oczywiście skład i ilość wartości zależą od wielkości i gatunku ryby oraz sposobu jej przechowywania, konserwowania czy przyrządzania.

Kiedy kupujemy rybę, należy zachować szczególną uwagę i ostrożność. Ryba nie jest tania, dlatego gdy już ją nabywamy, warto aby była jak świeższa i pełnowartościowa. Zdecydowanie najlepsza będzie ryba prosto od rybaka- jędrna, sprężysta, z błyszczącą skórką i czerwonymi skrzelami. Jeśli któryś z tych warunków nie jest spełniony, to niezawodny znak, że ryba nie jest już pierwszej świeżości. Ale nie ma co się oszukiwać- jeśli nie mieszkamy w nadmorskiej miejscowości, raczej nie będziemy mogli kupić naprawdę świeżej ryby.

Jednak mrożona ryba wcale nie jest złą alternatywą. Jeśli podczas procesu zamrażania były przestrzegane wszelkie zasady i środki ostrożności, ryba nadal będzie wartościowa i zdrowa. Podczas wybierania mrożonek warto zachować czujność. Kupujmy tylko takie kawałki, które mają cienką i czystą warstwę glazury. Będziemy wówczas pewni, że rybka była dobrze traktowana. Jeśli natomiast znajdują się na niej grube pokłady lodu i kawałki są ze sobą posklejane, z pewnością podczas transportu ryba uległa rozmrożeniu.

Rybę bardzo łatwo przyrządzić, ponieważ nie wymaga wielogodzinnej obróbki cieplnej. Kilka minut gotowania lub smażenia wydobędzie cały jej aromat. Jeśli nie wiemy czym przyprawić rybę, aby nie zdominować jej naturalnego smaku, postawy na prostotę. Odrobina soli i pieprzu oraz kilka kropel oliwy z oliwek w zupełności wystarcza, aby mięso nabrało wyrazistości i jednocześnie nie straciło walorów. Ale ryba łączy się też znakomicie z innymi przyprawami. Doskonale pasuje do niej delikatny aromat koperku, rozmarynu, majeranku czy estragonu. Warto też skropić rybę kilkoma kroplami soku z cytryny bądź limonki. Jeśli chcemy uzyskać bardziej charakterny smak, można oczywiście eksperymentować. Jednak w przypadku ryby zawsze wskazany jest umiar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here