Zdecydowana większość populacji świata lubi jeść warzywa i owoce. Jedne z nich są mniej wartościowe pod względem odżywczym. A inne posiadają bardzo dużo składników odżywczych i tym chętniej je konsumujemy. Przykładem bardzo zdrowego warzywa może być soja. Należy ona do grupy roślin strączkowych, podobnie jak fasola, soczewica, ciecierzyca, czy groch. Istnieje aż szesnaście gatunków soi, z których soja warzywna jest najważniejsza, gdyż posiada największe zastosowanie w kuchni. Rośnie dziko na półkuli północnej. Ale jest także na dużą skalę uprawiana w różnych krajach świata. Soja znalazła szerokie zastosowanie zwłaszcza w gastronomi, ale nie tylko, gdyż wykorzystuje się ją także w medycynie. A wszystko dzięki temu, że soja zawiera wiele właściwości zdrowotnych. Jest także bardzo odżywcza dla organizmu człowieka. Ponieważ posiada wiele witamin, jak: witaminę A, C, E, K, B 6. A także kwas foliowy. Jak również bardzo dużo minerałów, jak: żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, sód, cynk, miedź, selen, mangan. Soja jest źródłem pełnowartościowego białka, oraz zdrowych dla człowieka kwasów tłuszczowych. Kwasy te są bardzo cenne zwłaszcza dla kobiet w okresie klimakterium, gdyż mogą łagodzić objawy menopauzy. A także dla każdego z nas, gdyż dieta bogata w soję bardzo dobrze wpływa na nasz układ kostny, tym samym zapobiega chorobom kości. Spożywanie soi obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi. Soja w gastronomi ma szerokie zastosowanie. Można z niej sporządzać wiele smacznych potraw, jak kotlety, albo farsz do pierogów, uszek, gołąbków. Chętnie używany w kuchni jest także sos sojowy. Taki sos stosowany jest do sałatek, czy marynat. Jednak nie nadaje się on dla osób będących na diecie bezglutenowej, gdyż posiada gluten. Gdy ktoś nie lubi sosu sojowego lub ze względów zdrowotnych nie może go spożywać, to istnieje dla niego alternatywa. Wiele z pośród osób nietolerujących sosu sojowego zastanawia się nad tym, czym zastąpić sos sojowy ? Można go zastąpić innym rodzajem sosu. Na przykład sporządzonym z bulionu mięsnego, octu, czosnku, soli i pieprzu. Istnieje wiele przepisów, które są alternatywą dla sosu sojowego. Wystarczy tylko poszukać chociażby w internecie. Tym wszystkim, którzy mogą jeść przetwory z soi warto polecić to warzywo. Jest ono niezwykle odżywcze, np. 50 gram soi może zastąpić ponad 300 gram mleka, czy 150 gram mięsa wołowego. Ponadto soja zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ułatwia też przyswajanie wapnia, czego nie robi np. mięso. Do minusów można zaliczyć tylko to, że jest dość wysoko kaloryczna, gdyż w 100 gramach znajduje się około 445 kalorii. Dlatego osoby dbające o linię lub będące na diecie odchudzającej muszą ją sobie racjonować, by nie przesadzić z konsumpcją. Jednak może ona z powodzeniem występować w ich codziennej diecie i zastępować na przykład mięso, czy nabiał. Bardzo dużo soi spożywa się w krajach azjatyckich. Naukowcy udowadniają, że w krajach tych istnieje niższa zachorowalność np. na nowotwory, czy choroby krążeniowe. A ludność Japonii jest nadzwyczaj długowieczna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here