Właśnie nadeszła długo wyczekiwana jesień. Oczywiście wszyscy ci, którzy uwielbiają ciepłe miesiące już tęsknią za wakacjami, ale teraz nadszedł czas cieszenia się tym, co ma dla nas jesień. A jest tego nie mało. Choć jesień to czas chłodniejszych dni, to wciąż mamy za oknem słońce, które zaprasza do jesiennych spacerów. Możemy założyć ciepły sweter lub lekki wełniany płaszczyk, zabrać ze sobą psa na spacer po parku, wybrać się na grzyby do lasu, zbierać kasztany i żołędzie aby później robić z nich ludziki razem z dziećmi. Jesień ma dla nas także wiele skarbów do spiżarni, które możemy marynować, gotować, piec, a także mrozić. Jesień to czas dyni, prawdziwej królowej jesiennych potraw oraz dekoracji. Wiele osób zastanawia się czy dynię można mrozić, aby na dłużej zachować te wspaniałe warzywo. Okazuje się, że tak, dynie możemy zamrozić, a także możemy przygotować z niej wiele wspaniałych potraw, które później zawekujemy i będziemy się nimi cieszyć przez wiele zimowych tygodni.
Jeśli najdzie nas na jesienne gotowanie warto zapoznać się różnymi ciekawymi przepisami na jesienne smakołyki. Jednym z nich jest na pewno leczo, które robi się się bardzo szybko, a które smakuje niesamowicie w połączeniu z ryżem, chlebem lub ulubionym makaronem. Jak wykonać smaczne leczo z użyciem dyni, które cudownie nas rozgrzeje w zimowe wieczory?
Potrzebujemy około trzech kilogramów dyni, kilogram cukinii, pół kilograma pieczarek, po kilogramie czerwonej i żółtej papryki, trochę imbiru, przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, sproszkowaną słodką i ostrą paprykę, troszkę oregano i ziół prowansalskich.
Na początku myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Jeśli kupiliśmy zbyt dużą dynię oczywiście możemy pokroić ją w kostkę i zamrozić do późniejszego wykorzystania. Jeśli obawiamy się tego, że po rozmrożeniu dynia się nam rozpadnie, możemy wyszukać w Internecie odpowiedzi na pytanie czy dynię można mrozić, na szczęście wiele źródeł podaje twierdzącą odpowiedź. W takim przypadku umytą i pokrojoną dynię możemy zamrozić w foliowym woreczku, a pozostałą część lekko podsmażyć lub podgotować, następnie dodać pozostałe warzywa, zalać pomidorami z puszki, doprawić przyprawami do smaku, przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około pół godziny. Tak przygotowana dynia będzie nam smakować przez wiele miesięcy, możemy ją podawać z ulubionym białym lub brązowym ryżem, z kaszą, z chlebem lub z ziemniakami. Wszystko zależy tylko od nas. A zamrożona dynia na pewno przyda się nam do wykonania zupy lub ciasta dyniowego. Nawet jeśli trochę się rozpadnie nikt tego nie zauważy w rozgrzewającej zupie oraz smacznym cieście dyniowym.
Przepisów na potrawy z dyni znajdziemy setki w Internecie, u koleżanek czy w notatniku naszej mamy lub babci. Korzystajmy z nich, gdyż są na pewno sprawdzone i będą smakować całej naszej rodzinie. Dynia to wspaniałe warzywo posiadające nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Warto ją kupować w sezonie, mrozić i przygotowywać z niej pyszne potrawy.