Tapioka jest produktem skrobiowym, który pozyskiwany jest z manioku. Podczas mielenia bulw manioku powstają perełki, mąka lub płatki, które właśnie tworzą tapiokę. Złożona zagęszczanie potraw, z perełek można przygotowywać cieszący są się ogromną popularnością bubble tea, a także przeglądać kisiel lub budyń. Czym dokładnie jest ta pionka? Jakie posiada właściwości? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/tapioka-jak-przyrzadzic-z-niej-bubble-tea/ 

Tapioka – czym dokładnie jest? 

Maniok to warzywo korzeniowe, które powszechnie spożywany jest w krajach rozwijających się. Dostarcza wielu ważnych składników odżywczych oraz witamin. Pochodzi z Ameryki Południowej, a także jest głównym źródłem kalorii i węglowodanów dla osób w krajach rozwijających się. Uprawiany jest w tropikalnych regionach świata ze względu na zdolność do wykonywania trudnych warunków atmosferycznych, ponieważ jest jedną z najbardziej odpornych na suszę upraw. 

Mąka z tapioki to lekka sproszkowana mąka z suchego korzenia skrobiowego manioku. Główną zaletą takiej mąki są jej właściwości zagęszczające. Pochłania i zachowuje wysoką zawartość wody. Kiedy usuwamy gluten z pieczenia, jednym z kluczowych elementów przy których nam brakuje są właśnie właściwości wiążące gluten. Mąka tapiokowa to jeden ze sposobów, dzięki którym możemy naśladować to wiązanie oraz tworzyć pyszne, puszyste wypieki. W mące tej nie ma białka, ponieważ jest to skrobia, typu mąki ziemniaczanej czy mąki kukurydzianej. 

Jakie są właściwości tapioki? 

Tapioka jest przede wszystkim hipoalergiczna, a w jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i węglowodany. Nie zawiera też glutenu, przez co jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. 

Tapioka pod wpływem fermentacji wytwarza kwasy tłuszczowe, które są pokarmem dla pożytecznych bakterii występujących w ludzkim organizmie. W taki sposób usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ma również korzystny wpływ na redukcję poziomu cukru we krwi przez zwiększenie wrażliwości na insulinę. 

Zalecana jest przede wszystkim osobom posiadającym cukrzycę typu 2. Spożywanie tapioki poprawia też produkcję glukozaminy, dzięki czemu usprawnia działanie stawów, a także łagodzi bóle zwyrodnieniowe. Poprzez swoje prozdrowotne właściwości można podawać się również dzieciom. Może zastąpić makaron lub kaszel. 

Perełki z tapioki – bubble tea 

Z tapioki wytwarzane są perełki, które mogą być wykorzystywane w deserach. Ich właściwości przypominają nieco nasiona chia. Dzięki temu można otrzymywać desery o gęstej konsystencji. Kolejną ciekawą propozycją na wykorzystanie perełek z tapioki jest przygotowanie bubble tea. W pół litra wody należy ugotować 4 łyżki tapioki, po czym odstawić. W międzyczasie zaparzyć herbatę i Przestudzić ją, a następnie dodać do niej osadzoną tapiokę i wybrany dodatki. W ten sposób powstaje popularna i pyszna bubble tea. 

Zobacz też: http://www.poradypanidomu.pl/eko-zdrowie/aquafaba-czym-jest-i-jakie-ma-wlasciwosci/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here