Pieczarki zaliczane są do jednych z najpopularniejszych rodzaju grzybów. Charakteryzują się niską ceną oraz wyśmienitym smakiem. Są grzybami bardzo często wykorzystywanymi nie tylko w polskiej kuchni. Jest o ten rodzaj grzyba, który dostępny jest przez cały rok, w związku z czym nie jesteśmy ograniczeni czasowo, aby sos, zupy czy sałatki z pieczarkami przygotowywać tylko w danej porze roku. Pieczarki wyróżniają się dużym walorem smakowym, stąd też są bardzo lubiane i często stosowane. Jak większość grzybów, charakteryzują się dużą zawartością błonnika, wielu mikroelementów oraz witamin. Grzyby te znalazły szerokie zastosowanie w wielu potrawach, ponieważ można z nich zrobić zupę, sos, można je również piec, a nawet smażyć. Wielu z nas zapewne zadaję sobie pytanie czy można jeść surowe pieczarki? Ta odpowiedź może być zadziwiająca, ponieważ są to jedne z nielicznych grzybów, które można jeść bez wcześniejszej obróbki termicznej. Pieczarki w wersji surowej powinny spożywać osoby o mocnych żołądkach, ponieważ tak jak większość produktów nieugotowanych są one ciężkostrawne. Ich ciężkostrawność wynika z dużej zawartości błonnika, który jest rozkładany w trakcie obróbki termicznej. Choć gotowanie ułatwia proces trawienia, to ma też swoje minusy. Jednym z nich jest to, że tak obrobione produkty pozbawione są większości właściwości odżywczych, a tu najważniejsze znaczenie ma błonnik, który w pieczarkach występuje w bardzo dużej ilości. Jednakże osoby mające problemy z trawieniem nie będą w stanie przetrawić surowych pieczarek, stąd też mogą pojawić się u nich swego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Surowe pieczarki zawierają w swoim składzie niewielkie ilości substancji, która wykazuje właściwości nowotworowe. Dlatego też, częściej zalecane jest spożywanie pieczarek po wstępnej obróbce termicznej. Wysoka temperatura inaktywuje ten zły związek, w związku z czym pieczarki są po prostu zdrowsze. Co więcej ugotowane, usmażone, tudzież obrobione w inny sposób pieczarki mogą być podawane również dzieciom. Nigdy nie należy podawać dzieciom surowych grzybów, ponieważ można doprowadzić do zatrucia. pokarmowego.Choć nie ma jednoznacznych przeciwwskazań, aby spożywać pieczarki w wersji surowej to jednak większość argumentów przemawia za tym, aby podawać je po wstępnej obróbce termicznej – chociażby lekko podsmażone. Już nawet niezbyt wysoka temperatura powoduje rozkład ciężkostrawnego błonnika oraz inaktywację rakotwórczej substancji, która mimo, iż występuje w minimalnej ilości to jednak na pewno nie jest bez znaczenia dla naszego organizmu. W większości przepisów obróbka termiczna zwiększa też znacząco walory smakowe przygotowywanych z grzybów potraw, tak więc może lepiej jest je ugotować, podsmażyć czy upiec, by w pełni cieszyć się niezastąpionym smakiem pieczarek. Co więcej w trakcie spożywania tego rodzaju produktu może nie należy tylko kierować się smakiem, a również zdrowiem. Pamiętajmy, że nie każdy produkt w wersji surowej jest lepszy i zdrowszy.