Wielu z nas uwielbia słodycze. Po pożywnym obiedzie, warto jest osłodzić sobie życie i zjeść coś na deser. Często przypomina się, że zbyt duża ilość słodyczy prowadzi do otyłości i innych efektów ubocznych, np. podwyższenia poziomu cukru, co może być niebezpieczne dla organizmu. Trzeba jednak zaznaczyć, że słodycze potrafią być istotnym źródłem składników odżywczych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Na przykład dużo osób zastanawia się, czy chałwa jest zdrowa. Okazuje się, że jest to jeden z wartościowszych, słodkich przysmaków. Nie jest to tak powszechny smakołyk, jak batoniki, czekolada, czy ciastka, ale z pewnością można jeść chałwę z myślą, że dostarczy ona nam to, co jest nam potrzebne. Chałwa jest produktem wytwarzanym z nasion oleistych i karmelu. Jest tłusta, ale krucha. Jej smak dzięki temu daje niezapomniane wrażenie. Jednak jest niezwykle kaloryczna, co sprawia, że zbyt częste zajadanie się nią, nie jest wskazane. Jednak jeżeli umiejętnie wpasujemy ją do swojej diety, to może ona pomóc nam ją odpowiednio zbilansować. Chałwa może być sezamowa i słonecznikowa – w zależności od ziaren, które stosuje się do jej wytworzenia. Może także różnić się ze względu na smak. Mamy chałwę arachidową, pistacjową, czy migdałową. Sposób przyrządzania chałwy może być różne ze względu, na kraj, w którym się ją wytwarza. W rejonie środkowo-wschodniej Europy zwykle są to ziarna słonecznika i orzechy. W Indiach dodaje się mleka i warzyw, np. marchew gotowaną, a w południowej Azji kasza manna. Chałwa grecka produkowana jest z kolei na bazie skrobi kukurydzianej, a jeszcze inaczej wygląda chałwa turecka, do której można dokładać aromat waniliowy, czy kawowy. Wśród składników odżywczych chałwy można wyróżnić zwłaszcza dużą ilość węglowodanów i tłuszczy. Głównie są to tłuszcze nienasycone. Nieco mniej, ale również w zauważalnej ilości jest białek, czy sacharozy. Chałwa składa się również z kilku gramów błonnika. Zawiera duże ilości fosforu, magnezu, potasu i sodu. Wśród witamin, składa się na nią głównie witamina e i witamina a, ale także witamina B1, witamina B2 i witamina B6. Raczej nie dostrzeżemy w chałwie witaminy B12, witaminy C i witaminy D. Jest to bardzo istotne, gdyż witamina B1 zapobiega podwyższonemu poziomowi cholesterolu, co w przypadku tak tłustych i kalorycznych produktów, staje się dużą zaletą. Ma także dużą ilość przeciwutleniaczy, co wpływa korzystnie na układ nerwowy i pozwala zapobiegać nowotworom. Oczywiście chałwy mogą się różnić składnikami odżywczymi ze względu na ich ogólne konsystencje. W witaminę B1 jest głównie bogata chałwa wytworzona z nasion słonecznikowych, chałwa migdałowa głównie jest bogata w magnez i potas, podobnie jak chałwa pistacjowa. Chałwa arachidowa posiada z kolei najwięcej niacyny oraz dużo zasobów witaminy B2, oraz witaminy B6. Chałwy nie zaleca się osobom otyłym, a także osobom cierpiącym na choroby przewlekłe. Nie jest to więc przysmak dla każdego, ale ten, kto spróbuje chałwy raz, z pewnością będzie często wracać po ten niezapomniany smak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here