Orkisz, czy warto o nim mówić?

Czy orkisz ma gluten?

Jednym zdaniem. Tak, orkisz zawiera gluten.

Owies jest jednym z tych gatunków pszenicy, o której ludzie zwykli mówić, jako o bezglutenowej. Jest to jednak stwierdzenie nieprawdziwe i niezwykle niebezpieczne dla osób z celiakią.

Orkisz oraz wszystkie mieszanki mąk zawierające go w składzie są bogatym źródłem glutenu. Składniki te mogą być wykorzystywane do przygotowań różnego rodzaju dań i posiłków.

Nie rzadziej widać produkty, których skład zawiera wyżej wymienione składniki. Dla osób cierpiących na celiakie zaleca się wybieranie takich produktów, które w swoim składzie nie zawierają pszenic lub innych źródeł glutenu. Te produkty, najczęściej oznaczone są przekreślonym znakiem pszenicy, który świadczy o bezpieczeństwie i braku glutenu danego produktu spożywczego.

Orkisz znajduje swoje zastosowanie również w aspektach medycznych. Zarówno w lecznictwie jak i dietetyce stosowane są ziarna owsa, płatki owsiane, mąka owsiana czy otręby owsiane. Warto jednak zaznaczyć, że profesjonaliści zalecają spożywanie tych produktów jedynie dla osób, nieuczulonych na gluten.

Owies jest ważnym surowcem zielarskim. Znajduje swoje zastosowanie przy różnego rodzaju naparach. Wykazuje zdolności lecznicze przy kłopotach z trądzikiem lub świądem. Działa korzystnie w chorobach reumatycznych, artretyzmie, kamicy nerkowej i schorzeniach nerek.

Popularnym naparem jest napar z ziela owsa, który znany jest z właściwości łagodzących choroby jak i zapobiegających uszkodzeniom wątroby.

Z racji swoich unikalnych właściwości, owies wykorzystywany jest jako składnik wielu produktów. Zawdzięcza to głównie swojej wartości odżywczej jak i energetycznej. Znaną cechą owsu jest jego bogaty skład w tłuszcze nienasycone, dzięki czemu jest to idealne rozwiązanie dla osób chcących urozmaicić swoją dietę.

Ziarno owsa pozbawione łuski jest znacznie bardziej wartościowe od innych ziaren od innych gatunków zbóż. Wynika to z obecności dużej ilości tłuszczu jak i białka. Ziarno owsa jest zbudowane z równie ważnych przy diecie węglowodanów, wśród nich najczęściej występującym jest skrobia.

Obecnie, spożywanie produktów zawierających owies, w Polsce, nie jest tak popularne jak w innych krajach. Owies spotkamy na stołach krajów kultury zachodniej, w szczególności takich regionów jak Stany Zjednoczone czy Kanada. Choć jego występowanie zauważymy również w Skandynawii i krajach Europy Zachodniej, to trzeba wspomnieć, że owies dopiero podbija serca Europejczyków.

Pomimo obecności glutenu, owies jest niezwykle wartościową i godną polecenia rośliną. Jej różnorodne zastosowanie sprawia, że jest to roślina, którą warto uprawiać, a odpowiednie jej wykorzystanie sprawi, że, nie tylko nasze ciało, ale również duch, pozostaną zdrowsze.

Osoby, które dbają o swój zdrowy tryb życia, na pewno niejednokrotnie trafią na swojej drodze, na produkty owsiane. Będzie to nie tylko mąka orkiszowa, która jest już dość popularnym zamiennikiem zwykłej mąki, ale również płatki owsiane, otręby owsiane czy ziela owsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *